O portalu

Poštovani korisnici, mi jesmo Offero Prima d.o.o. iz Hvara i naša primarna djelatnost jesu prodaja i servis računala i računalne opreme (kao i neke druge srodne djelatnosti), ali ipak smo odlučili zaploviti u neke druge vode i izraditi prvi neovisni portal otoka Hvara.

Kako prvi, pitate se, pa ima ih već tko zna koliko?

Da, ali smo prva hvarska tvrtka koja je takvo što učinila, a i koncept kojeg ćemo vam predstaviti u nastavku također dosad nije primijenjen na otočkim internetskim stranicama. Hoćemo li biti uspješni u tome? Nadam se da hoćemo, a na vama je da to ocijenite, podržite ili ne.

OTOK-HVAR.COM – OD IDEJE DO REALIZACIJE:

Otok Hvar je definitivno po mnogo čemu specifična sredina. Prva asocijacija na Hvar većini je zasigurno sunce, pa more, ljeto i kupanje. Drago nam je što je to tako. Međutim, Hvar je ipak mnogo, mnogo više od toga i nudi velika kulturna i prirodna bogatstva kojima već stoljećima opčinjava svoje posjetitelje. Osim što je rodno mjesto hrvatskih velikana poput Petra Hektorovića, Hanibala Lucića, Ivana Vučetića, Antuna Dobronića i brojnih drugih, otok Hvar je i dom jednom od najstarijih javnih kazališta u Europi, ponosni vlasnik najvećeg popločanog trga na Mediteranu, a u svojim njedrima skriva blaga poput, recimo, Grapčeve špilje iznad Jelse ili starogradskog Agera (Hore) koji je od nedavno pod UNESCO-vom zaštitom.

Vjerojatno se pitate zašto o ovome pišem u kontekstu priče "o nama"?

Važno nam je da vi, dragi posjetitelji našeg portala i otoka, uvidite da je Hvar cjelina sačinjena od puno bitnih čimbenika, te da ga kao takvog pokušate, zajedno s nama, istražiti i doživjeti. Potrudit ćemo se da vam ga kao cjelinu i predstavimo, a ne, kako je uobičajeno, kao nekoliko isturenih punktova na jednom prekrasnom otoku koji u svojem predstavljanju svijetu nemaju ništa zajedničko. Naravno, i da vam ponudimo pregled svih sadržaja na otoku na jednom mjestu.

Mislite da ovo i nije nešto posebno novo, prvo i drugačije od ostalih?

Mi mislimo da jest, barem kad je Hvar u pitanju. Jest, zato što će ovo biti jedini portal koji će osim novosti i najava donositi informacije vezane isključivo za otok Hvar. Nećemo se baviti državnim problemima, iznajmljivanjem apartmana iz cijele Hrvatske ni posredovanjem u bookingu za pola Jadrana, već ćemo isključivo o otočkim temema, otočkim poduzetnicima, trgovcima i turističkom ponudom isključivo otočkih turističkih agencija i privatnih iznajmljivača. Ukoliko trebate smještaj ili možda vulkanizera, ako tražite informaciju o gradskim službama, radno vrijeme muzeja ili trgovine mješovitom robom, dovoljno će biti nekoliko klikova i doći ćete do tražene informacije. Pokušat ćemo vam omogućiti da na dnevnoj bazi imate svježe vijesti s čitavog otoka Hvara, popratit ćemo to i fotografijom, te audio prilogom lokalnog radija. Tko zna, možda jednom u budućnosti i video prilogom.

Krajnji cilj ovog portala jest postati mala virtualna Pjaca na kojemu će se družiti generacije diljem svijeta. Hvarani i njihovi gosti sa svih strana, svi oni infišoni u otok Hvar ovdje će moći pronaći ono što Hvar nudi. Nadamo se da ćemo vremenom postati pravi mali info-servis otoka Hvara, te zaslužiti vaše povjerenje i redovite posjete. Uz vašu pomoć, naravno.

Toliko o ideji, sada malo o realizaciji.

Nakon što se ideja "saftala" dobrih godinu dana, te nakon uvjeravačkih razgovora sa (riziku nesklonom) suvlasnicom tvrke Offero Prima, Sandrom Milatić, došlo je vrijeme da se uhvatimo posla i krenemo sitnim koracima naprijed. Prvi od tih koraka bio je posjet prijatelju Ivanu Zaninoviću Grandetu iz GranDesigna. Zajedno smo osmislili vizualni identitet ovog portala. Nadam se da vam se sviđa. Nakon što je Grande nacrtao ono što vi trenutno gledate, došlo je vrijeme za sljedeći korak, a taj i nije bio baš mali. Naime, došlo je vrijeme da se ono što je za sada samo lijepa slika na papiru pretvori u megabajte, jedinice i nule, u programski kod, u finalni proizvod. Nimalo lagan posao, puno planiranja, premještanja križaljki i naizgled pretakanja iz šupljeg u prazno.

Srećom, partneri iz Virtus Dizajna bili su na usluzi i spremni za suradnju. I nije to iznimka, redovito nas prate u svim našim, za jednu otočku tvrtku, nimalo skromnim pothvatima. Spomenuo bih prvog među "tigrovima", Davora. Hiperaktivan momak, brza i oštrog jezika, uvijek spreman za izazov. Odmah nakon njega i njegovu suprugu Maju, glas razuma. Zatim Trpimira, čovjeka zaduženog za sistematizaciju aktualne progamske problematike s kojim djelim istančani ukus za ukusnim. Naravno ne smijem izostaviti ni Jelenu, dizajnericu koja je inicijalni grafički prijedlog zamišljen u Ivanovoj i mojoj glavi, pretočila u glatki i oku ugodni HTML. Važno je spomenuti i da je mirno podnijela sve izazove i "last minute" izmjene koje sam od nje zahtijevao. Ima ih još, ovo su samo vođe "navalnih kola".

Sljedeći korak bio je osigurati nekoga tko će biti zadužen za aktualne i zanimljive vijesti, a koje ćete na portalu otok-hvar.com moći pratiti na dnevnoj bazi. Prvi i jedini logični izbor bio je, naravno, lokalni Free For Radio. Nakon što je to odobrio njihov direktor Rosso, razgovori se nastavljaju s aktualnom glavnom urednicom, Katijom Vučetić. Usput, ona je zadužena i za to da sve što ovdje čitate ima potrebne točke, zareze i ostale, za mene manje važne, kvačice. Dogovorili smo se. Rezultat: sve vijesti otoka Hvara obrađene u dnevnom programu FFR-a možete u pisanoj formi pročitati na vašem, do sada već, vjerujem, omiljenom portalu otok-hvar.com. A dok nas čitate slobodno kliknite na live stream i poslušajte uživo program iz hvarskog studija.

Ostalo je samo još osigurati vam svježe i kvalitetne fotografije. Jakša Kuzmičić, fotograf amater, dopisnik brojnih novina i portala, bit će naše i vaše oko. Osim informativnog dijela njegovo su djelo i većina fotografija na portalu, kao i posebna sekcija "Jakša`s ART", gdje možete pogledati i eventualno otkupiti neke od njegovih fotografija otoka Hvara, kao i hvarskih poznatih i manje poznatih posjetitelja.

Spomenuo bih još jedan dio ne tako malog tima zaslužnog za realizaciju ovog portala.

Profesorica Mirjana Kolumbić osigurala nam je povijesne izvore i tekstove vezane uz bogatu kulturnu povijest otoka Hvara. Profesor Stanko Štambuk, pripremio je tekstove iz područja agronomije i poljoprivrednih kultura otoka Hvara. Profesor Ranko Avelini autor je tekstova o specifičnostima života na otoku i značaja mora u životu otočana. Ivan Milatić, student informatike, zaslužan je za razvoj "tailor made" aplikacije za praćenje statusa oglašivača na portalu otok-hvar.com.

Eto nadam se da sam u dovoljno kratkim crtama opisao tko smo, što smo i što želimo ovim portalom postići.

Ugodan boravak na portalu otok-hvar.com, kao i na samom otoku, od srca Vam želim ja:

Igor Kolumbić, direktor
Offero Prima d.o.o.